top of page
Kaart_Hof_Albrecht_Def.jpg

GROEP ALBRECHT

Door de mislukking van Operatie Market Garden in september 1944 vervloog de hoop van velen dat Nederland na bijna vier-en-een-half jaar onderdrukking bevrijd zou worden. De Geallieerden hadden zich weliswaar een weg naar de zuidoever van de grote rivieren gevochten, maar daar stagneerde het front. De Biesbosch, een moeilijk toegankelijk zoetwatergetijdengebied tussen Zuid-Holland en Brabant, zou tot 5 mei 1945 de scheidslijn tussen vrijheid en bezetting vormen.

​

Voor informatie over de voedselvoorziening, het verzet, Duitse troepenverplaatsingen en verdedigingswerken, en inlichtingen over het welzijn van de bevolking was de Nederlandse regering in ballingschap afhankelijk van illegale spionageorganisaties in bezet Nederland. De zogeheten Groep Albrecht was de belangrijkste van deze organisaties. Opgericht door geheim agent Henk de Jonge ontwikkelde Groep Albrecht zich vanaf 1943 tot een landelijke spionageorganisatie met ruim 800 medewerkers. De inlichtingen die deze spionnen verzamelden, werden dagelijks door trein- en fietskoeriers afgeleverd bij het hoofdkwartier van Groep Albrecht in Rotterdam.

Op 6 november 1944 verenigden Albrechtmedewerkers uit Werkendam, Sleeuwijk en Lage Zwaluwe zich met collega's uit de Alblasserwaard in de verzetsgroep "de Linecrossers". De Linecrossers kregen de taak om de in Rotterdam verzamelde inlichtingen met roeiboten en kano’s naar het bevrijde Brabant te vervoeren, dwars door de Biesbosch. Tussen 6 november 1944 en 5 mei 1945 volbrachten de Linecrossers tenminste 370 tochten tussen bezet en bevrijd gebied. Tijdens deze ‘crossings’ brachten zij naast enorme hoeveelheden inlichtingen tientallen geallieerde piloten, luchtlandingstroepen en verzetsmensen naar het bevrijde Zuiden. In omgekeerde richting vervoerden de Linecrossers miljoenen eenheden insuline en andere medicijnen naar bezet Nederland. Vanuit hun uitvalsbases in Werkendam en Sliedrecht werden deze medicamenten verspreid naar ziekenhuizen en apotheken in alle delen van bezet Nederland. Honderden, zo niet duizenden Nederlanders overleefden de oorlog dankzij de inzet van de Linecrossers van Groep Albrecht.


Twee Linecrossers, Aaike van Driel en Kees van de Sande, moesten hun aandeel in het werk van de Linecrossers met de dood bekopen. Beiden werden gearresteerd en op 30 april 1945 gefusilleerd.

 

Opdat wij niet vergeten.

630.jpeg

©2025 door Stichting Omzien en Gedenken & Studio Iteza

bottom of page